Sint Maarten

Onlangs kwam ik het verhaal over Sint Maarten tegen. Over hoe deze man zijn mantel in tweeën snijdt. Een helft geeft aan een bedelaar en de andere voor zich zelf houdt. Moraal van dit verhaal is dat je als je anderen helpt, jezelf niet uit het oog moet verliezen. En laat dat laatste nou net een kleine valkuil voor mezelf zijn. Ik zet mijn eigen behoeften regelmatig op zij. Onder het motto: ik wacht wel even… man en kinderen eerst! Met als resultaat… nou laten we het er maar op houden dat ik er nou niet bepaald gezelliger op word. Een goede leermeester dus die Martinus. 

Nu bracht dit verhaal ook herinneringen uit mijn eigen jeugd. Opgroeiende in het noorden des lands was Sint Maarten elk jaar vaste prik. Op school maakten we lampions en gingen op 11 november langs de deuren, zongen een liedje en hoopten zoveel mogelijk lekkers mee naar huis te nemen. Ik herinnerde mij nog 1 lampion die we toen maakten. Vormen van blaadjes uit een vel papier knippen en daar dan transparant papier achter plakken. 

Nu knap ik altijd enorm op van een middagje of avondje knutselen. Dus ik bedacht me dat ik de les van deze Sint maar gelijk in de praktijk zou brengen. Even voor mezelf zorgen en knutselen maar! 

Bij een boekhandel vond ik met een beetje geluk nog 2 rollen transparant papier, rood en geel. Later vond ik uit dat met een stift kleuren op een stuk kalkpapier ook een vergelijkbaar effect opleverde.

Ik tekende verschillende blaadjes op een vel tekenpapier, pakte een mesje en sneed papier weg. Plakte het transparant papier op en maakte vervolgens de twee korte zijden van het vel aan elkaar vast. 

Omdat ik niet langs de deuren ga, heb ik de lampion geen onderkant en hengsel  gegeven. Ik heb het op een schaal gezet en deze versierd met wat kastanjes, eikels en mooi gekleurde blaadjes. Waxinelichtjes erin, potje thee en lekkers erbij, kacheltje aan en wegkruipen op de bank… klaar! 

Mocht je trouwens zelf met je peuter voor het eerst langs de deuren willen gaan. Op de website van het magazine Kiind staan handige tips. 

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. nina schreef:

    Mooi geschreven lin! And crea as ever. Enne denk ook aan jezelf…

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s